12 Tools die je gezien moet hebben voor de start van het schooljaar, geschikt voor de hele basisschool


IMG_9512


1. Skype in the Classroom

skype-iconEen internationaal platform waar klassen contact kunnen maken met elkaar of een les kunnen volgen
van een gastspreker of een andere leerkracht dan hun eigen. De opzet is helemaal in het Engels. Het leukste onderdeel van Skype in the Classroom is mystery Skype. Je maakt random contact met een andere klas. De klas stelt vragen aan de andere klas en hierdoor moeten ze er achter zien te komen waarop de wereld de andere klas.

 


2. SeeSaw – Digitaal portfolio

Seesaw is een digitaal portfolio. Kinderen kunnen op een eenvoudige manier bewijsmateriaal inleveren van hun behaalde doelen. De leerkracht kan deze online bekijken en ook ouders kunnen toegang krijgen tot deze online omgeving.

SeeSaw werkt op iOS, Android, Chromebooks en Computers met Chrome.


3. ClassDojo – Digitaal beloningssysteem

Classdojo is een online beloningssysteem. Je kunt met het systeem kinderen plus en minpunten geven. Je bepaalt samen met de kinderen waar je punten voor krijgt of waar juist minpunten voor gegeven worden door de leerkracht. Alle kinderen hebben een eigen avatar en deze spreken ook het meeste aan. Classdojo werkt erg mooi op een digibord en als leerkracht kun je ook punten toekennen met de app voor smartphones of tablets. Er zijn al veel klassen die met dit systeem werken.

ClassDojo-Icon

Juf Inger heeft een uitgebreide blog geschreven over de inzet van ClassDojo bij haar in de groep. http://www.jufinger.nl/classdojo/

En daarnaast heeft ze ook nog super leuke boekenleggers en ClassDojo euro’s gemaakt.
Klik op de afbeelding om ze te downloaden op de website van juf Inger.

Schermafbeelding 2015-08-11 om 18.20.10

Schermafbeelding 2015-08-11 om 18.19.58

 


4. Infographic maken met Easel.ly

Een infographic (informatieve illustratie) geeft een informatieve weergave van verschillende bronnen. Je ziet ze overal om je heen. Met zo’n afbeelding kan je op een simpele manier ingewikkelde dingen goed uitleggen en inzichtelijk maken. Als leerkracht kun je met de website Easel.ly snel een infographic maken en simpel online delen. Erg leuk om kinderen door middel van zo’n afbeelding een presentatie te laten geven. Geef ze een krantenartikel en laat ze daarbij een infographic maken.

Schermafbeelding 2015-08-09 om 14.26.17

 


 

5. Gynzy – Klasindeling voor op het Digibord

Gynzy is een geweldige digibord tool. Er zitten vele verschillende tools in die je gynzy_logodagelijks kunt gebruiken in de klas. Voor de start van het schooljaar is voor de klasindeling erg handig. Zet deze op het bord en de kinderen weten direct waar ze moeten gaan zitten. Of misschien durf jij het wel aan om de kinderen met deze tool de klasindeling te laten maken..

Schermafbeelding 2015-08-09 om 13.34.16

Andere handige tools voor de start van het schooljaar zijn:
Namenkiezer – Laat deze widget willekeurige namen (of woorden) kiezen uit een lijst die je zelf hebt ingevoerd
Dagindeling – Laat een digitale tijdbalk meelopen aan de bovenkant van je digibord
Geluidsmeter – Visualiseer het geluidsniveau in het lokaal op het digibord
– Volgorde namen en groepenmaker – Eenvoudig groepen maken van je klas en eenvoudig de volgorde van beurten aan leerlingen geven


6. Coggle – webbassed mindmappen

tool01Sinds wij de workshop van Rianne Hofma van www.mindmappenmetkleuters.nl hebben gevolgd zijn wij enthousiast geraakt over het gebruik van mindmaps in de klas.
Door de hele basisschool kan je het inzetten om de woordenschat en het taalbegrip te vergroten.
Met de webapp Coggle kun je op een eenvoudige manier mindmaps maken op de computer en tablet. Je kunt zelf YouTube filmpjes invoegen en laten afspelen. Op deze manier kun je het eenvoudig gebruiken voor een presentatie. Een handige manier om kinderen snel een mindmap te laten maken.


7. OneGlobeKids0ef0bee3f20fe060d3e01a4545c029a3_original

Voor nieuwsgierige kinderen is er OneGlobeKids. Met deze app kunnen kinderen er achter komen op
welke manier kinderen op andere werelddelen leven. Zij kunnen dagelijkse bezigheden bekijken van andere kinderen en gewoontes uit een ander werelddeel ervaren. Ook zit er bij elk land de mogelijkheid om de taal te oefenen. Erg leuk om te gebruiken bij Wereldorientatie en Engels.


8. DuoLingo School – Leer engels

DuoLingo is een hele gave app om op een eenvoudige manier een taal te leren. Door elke dag 10 minuten te oefenen kun je erg veel ervaring op doen met een taal. In de app zitten lees, schrijf, spreek en luister opdrachten. Deze opdrachten zijn opgedeeld in verschillende onderdelen zoals Kleding, werkwoorden in de tegenwoordige tijd en de kleuren. Er zitten verschillende spelvormen in en deze moet je blijven herhalen om de maximale score te blijven houden.

Duolingo_banner

Vanuit het Nederlands kun je alleen nog Engels leren. Als je het Engels al beheerst zijn de mogelijkheden eindeloos. De app is helemaal gratis te gebruiken en heeft ook geen reclames.

Waarom deze app ook geschikt is voor scholen? Sinds kort is er een schooldashboard gemaakt waarmee je kinderen kunt uitnodigen om een cursus te volgen. Als zij dit accepteren kun jij als leerkracht volgen wat de resultaten zijn. Ideaal voor in de klas of om je kennis als leerkracht bij te spijkeren.


9. Build with Chrome – digitale legostenen

Met Build with Chrome kun je gebruik maken van een bak met digitale lego. De webapp is te gebruiken op alle apparaten waar de Chrome browser op geïnstalleerd is. Er zijn drie mogelijkheden in de app.

1. Je kunt huizen bekijken in een besloten versie van Google Maps. Dit is vooral leuk om inspiratie op te doen.
2. Op de Bouwacademy kun je wel 10 verschillende bouwprojecten doorlopen. Hierin leer je de fijne kneepjes van het digitale bouwen.
3. Vrij bouwen op een willekeurig stukje grond ergens in de wereld. Eindeloze mogelijkheden en geweldig om te doen.


10. Spinternet – Leg aan jonge kinderen wat internet is

Jonge kinderen zijn al enorme mediaconsumenten. Om deze kinderen ook al mediawijs te maken is er de handige website www.mijnnaamishaas.nl/spinternet
Op deze website staat een lesbrief en een aantal spellen om kinderen uit te leggen wat internet precies is. De leukste opdracht is twee apparaten met een bol wol verbinden. Door middel van dieren wordt uitgelegd wat er precies gebeurt op het internet.

 


11. Woordwijs – digitale letterdoosWoordwijs-header

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woordwijs is een digitale letterdoos. Hij spreekt de letters uit en kan hele zinnen op de juiste manier uitspreken. Voor oudere kinderen zit er een dictee spel in waarmee ze woorden kunnen oefenen. Het is vooral leuk voor kleuters en kinderen in groep 3 om zelf woorden te maken en deze te laten voorlezen.

De app is alleen verkrijgbaar voor de iPad.


12. TinyTap – Maak je eigen spellen voor tablet en digibord

Met TinyTap kan je zelf spelletjes maken die geschikt zijn om te spelen op tablets en het digitale schoolbord of computer. De app zit eenvoudig in elkaar. Je kunt plaatjes zoeken op internet, een eigen foto toevoegen of zelf iets tekenen. Je kunt zelf tekst inspreken, een verhaal voorlezen en een vraag stellen. Kinderen moeten daarna het juiste antwoord aanklikken of een puzzel maken. Dit kun je helemaal zelf instellen. Ook is er een mogelijkheid om spelletjes te kopen die iemand anders heeft gemaakt.

Leuk om te gebruiken in de klas. Het kost wel veel tijd en daarom is het ook handig om oudere kinderen de spellen te laten maken voor bijvoorbeeld de kleuters of hun eigen klasgenootjes.

TinyTap

 


 

Laat weten welke tools jij gebruikt in de klas of misschien heb jezelf nog een geweldige tool die je wilt toevoegen. Laat hieronder een reactie achter zodat wij met elkaar elke dag nog beter onderwijs kunnen maken.

Sander Gordijn
Kleutermeester op de kleuteruniversiteit.nl - Maakt graag filmpjes over zijn klas & ICT - Loopt Hard! - Geen zee zo hoog of ik loop er wel omheen!

Trackbacks & Pings

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *